34. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles pokračuje

34. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles pokračuje

34. ročník Národního festivalu pokračuje 2. etapou v zámcích Bučovice a Slavkov. Etapa bude rozložena do dvou dnů a koncerty se budou konat v sobotu 1. června 2024 v Dlouhém sále zámku Bučovice od 17.30 hod. a v neděli 2. června 2024 v Rubensově sále zámku Slavkov od 17.00 hod.

Na koncertě v sobotu vystoupí Komorní orchestr Arthura Nikische Brankovice, který je zároveň spolupořadatelem, Quintetto con mandolino z Prahy a Znojemský komorní orchestr.

V neděli se představí opět KO Arthura Nikische, dále klarinetový soubor Prachatice a Kutnohorský komorní orchestr. Na repertoáru budou díla klasiků i současných autorů.

34. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles
34. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles

Národní festival komorních a symfonických těles je prestižní každoroční aktivitou oboru komorní a symfonické hudby a umožňuje prezentaci všech typů vyspělých neprofesionálních hudebních těles z Čech i Moravy. V letošním roce je rozložen do čtyř etap, které se konají mezi dubnem a listopadem v různých městech a regionech ČR (Velký sál Kulturního domu Příbor, Dlouhý sál zámku Bučovice, Rubensův sál zámku Slavkov, Velký sál Filharmonie Hradec Králové a Slavnostní sál Vojenské nemocnice Klášterní Hradisko Olomouc). Zúčastní se ho celkem 19 souborů: 13 komorních orchestrů, 5 malých souborů a 1 pěvecký sbor, což představuje 368 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 6 koncertů v 5 ti městech České republiky.

V letošním roce, kdy slavíme Rok české hudby, je program festivalu zaměřený především na díla českých klasiků, avšak neopomíjí ani soudobé české skladatele. Třetí etapa 34. ročníku festivalu bude např. věnována 100. výročí houslového Ateliéru PILAŘ Hradec Králové.

Koncerty pořádají z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA a Město Příbor, Komorní orchestr Arthura Nikische Brankovice ve spolupráci Asociací neprofesionálních komorních a symfonických těles, Centrum uměleckých aktivit (CUA) Hradec Králové a KO Iši Krejčího (KOIK) Olomouc spolu s Vojenskou nemocnicí Klášterní Hradisko Olomouc.

Nad celým festivalem převzal záštitu ministr kultury Mgr. Martin Baxa.